Float spa kapsula za plutanje

Šta je plutanje (čemu služi float spa kapsula za plutanje) ?
float spa logo

Kapsulu za plutanje ili koncept izolacionog tanka je osmislio američki neurofizijatar John C. Lilly, koji je sproveo  istraživanje još 1954. o slabljenju i gubitku čulnih osećaja. On je napravio prvu kapsulu / tank za plutanje kako bi dokazao svoju teoriju, posmatrajući vezu između mozga i podsvesti.

Prema njegovoj teoriji – ukoliko uklonimo sve vidove stimulacije nestaće i svi spoljni uticaji i mozak tada prelazi u tzv. THETA stanje, koje direktno pokreće san u normalnim uslovima. Pozitivni efekti terapije plutanjem nazvani REST – Restricted Enviromental Stimulation Therapy – su potvrđeni mnogim eksperimentima i merenjima.
REST ima sličan uticaj kao i relaksacioni trening, meditacija, joga,masaž i hipnoza.

float spa kapsula za plutanje

FloatSPA kapsula za plutanje je zasnovana  na tome što je organizam pošteđen uticaja gravitacije na naše telo. Naši mišići i zglobovi su oslobođeni svog opterećenja i mogu se u potpunosti opustiti. Telo se nalazi u bestežinskom stanju  a kabina blokira svu svetlost i buku pa se samim tim stvara i atmosfera u kojoj je moguća potpuna relaksacija. Osnova plutanja se pronalazi u izuzetno visokoj koncentraciji soli u vodi unutar FloatSPA što omogućava telu da pluta na površini vode.

float spa kapsula za plutanje

Pozitivni efekti plutanja su su podržani bogatim naučnim objašnjenjima, sakupljenim od strane Michael Hutchinson-a u njegovoj istaknutoj knjizi o plutanju. Prema ekspertima, ukoliko prestane efekat gravitacije, centralni nervni sistem, mišići i kičmeni stub bivaju oslobođeni svog tereta ublažavajući efekte prouzrokovane gravitacijom.

Energija koja se ovom prilikom oslobađa povećava funkcionisanje našeg unutrašnjeg sistema i pomaže regeneraciju organizma.Stoga, jedan sat plutanja je ekvivalentan četiri sata spavanja. Neki naučnici su objasnili pozitivne efekte plutanja ukazujući na pozitivne promene u moždanim impulsima. Pored normalnih okolnosti, theta talasi koje doživljavamo neposredno pre spavanja uzrokuju slobodnu asociaciju, iznenadnu realizaciju i podsvesnu organizaciju i procesuiranje. Budistički sveštenici imaju mogućnost postizanja stanja stvorenog ovim talasima nakon mnogo godina vežbe. Ipak, plutanje uzrokuje iznenadno jačanje theta talasa koje je moguće izmeriti.

Ovo može biti od koristi osobama koje rade u kreativnim industrijama kao što su dizajneri, pisci, slikari, arhitekte i profesionalci u oglašavanju.

Druga istraživanja (National Institute for Mental Health, University of Colorado) podržavaju činjenicu da plutanje može doprineti sinhronizaciji funkcija leve i desne hemisfere mozga.
Leva strana – praktična, strukturalna, primarno u upotrebi u svakodnevnim situacijama je usklađena sa kreativnom i vizuelnom desnom polovinom, sposobnom za više holističko razmišljanje. Plutanje unapređuje kreativnost, rešavanje problema i može da ubrza prijem, shvatanje i procesuiranje informacija.

Univerzitet British Columbia (Vancouver) je sproveo istraživanje o vezi između sporta i plutanja. Zaključci jasno reflektuju pozitivan uticaj na performanse. Ljudski mozak je sposoban za izvođenje serije zamišljenih pokreta, čak i veoma kompleksnih. Dela su začeta u umu, a put do njihovog stvarnog izvršenja se naziva prirodna povratna informacija.

Atleta svetske klase i poštovaoc plutanja Carl Lewis naziva ovaj proces zamišljanjem i izvođenjem savršenih performansi. Ova sposobnost mozga, koja se može primeniti u najrazličitijim sferama našeg života se u mnogolme poboljšava pomoću plutanja. Uspeh plutanja se takođe može objasniti lako merljivim neurohemijskim fenomenom ( Medical College of Ohio, Toledo). Tokom rane faze ljudske rase, u kojoj je jedii cilj bilo preživljavanje, mozgu je bio potreban adrenalin i cortisol, oba se stvaraju usled stresa, za osiguranje brze reakcije. Kako je civilizacija napredovala ti hormoni stresa su izgubili svoju funkciju. Obilje simptoma koji se pojavljuju pod kratkim, umerenim i dugotrajnim stresom su uzrokovani takvim hormonima, koji ne mogu izaći iz cirkulatornog sistema (kao što su poremećaji sna, slabljenje imunog sistema, nesanica, problemi sa koncentracijom, preterano znojenje, lupanje srca, izlivi besa, visoki krvni pritisak, kardiovaskularni problemi i rak).

Plutanje pomaže prevenciju i otklanja stres, ovime se umanjuje produkcija “štetnih” hormona. Istovremeno, povećava prirodnu produkciju “korisnih” hormona kao što je endorfin, koji uzrokuje sreću, dobro raspoloženje i beta-endorfin, koji ublažuje bol.

Plutanje stvara sledeće pozitivne efekte na regijama:

otklanja efekte stresa
– unapređuje kreativnost
poboljšava koncentraciju i rešavanje problema
– umanjuje teškoće kod učenja
umanjuje poremećaje sna, umanjuje ili čak i potpuno otklanja hroničnu nesanicu
– stvara hemijski i metabolički balans
– usklađuje funkcije leve i desne hemisfere mozga
smanjuje zavisnost za štetnim supstancama
umanjuje simptome depresije i nervoze
– poboljšava probleme u svakodnevnom ponašanju
– redukuje migrene
– efikasno umanjuje upale zglobova, smanjuje bolove u leđima, ukočenost vrata, istegnuća
– ublažava simptome različitih kičmenih problema
umanjuje rizik od kardiovaskularnih oboljenja i oboljenja cirkulatornog sistema regulišući krvni pritisak i cirkulaciju
– pomaže apsorbciju mlečne kiseline
pojačava snabdevanje kiseonikom
– ublažava simptome disajnih problema
jača imuni sistem
– sprečava infarkt
– umanjuje rizik od raka
– poboljšava sposobnosti i fizičku spremnost
opušta mišiće
detoksifikacija zglobova i mišića
– pomaže regeneraciju sportskih povreda
– tretira akne, smiruje i restruktuira kožu
– zaceljuje kontuzije i površinske povrede
– vrši eksfoliaciju i osvežava kožu
– otvara pore i priprema kožu za kozmetičke tretmane

Za sve što Vas interesuje POZOVITE nas i BESPLATNO ćete dobiti savet u vezi sa bilo kojim Vašim pitanjem.

Corona d.o.o. Subotica, Tel: 024-55-33-66 ili 063-510-778

Možete nas kontaktirati telefonom, ili postaviti upit ovde:

[contact-form-7 id=”4″ title=”Contact form 1″]

Vezane reči:

  • float spa kapsula
  • float spa